utorok 31. januára 2012

Cyril a Metod

   Svätý Cyril a Metod pochádzali z viacdetnej rodiny vysokého cisárskeho dôstojníka, matka bola pravdepodobne slovanského pôvodu. Metod študoval právo a stal sa štátnym úradníkom. Konštantín sa vzdelával vo filozofii na cisárskej škole v Carihrade. 
    Po ukončení štúdií je vysvätený za kňaza a pôsobí ako tajomník carihradského patriarchu. 
   Neskôr ho cisár vymenoval za profesora na cisárskej škole. Po nástupe Michala III. Na trón žijú obaja bratia v kláštore na hore Olymp, kde sa stal Metod predstaveným. Cisár ich zaradil do misie k Chazarom, kde pri meste Cherson objavili ostatky sv. Klementa. Roku 863 ich Michal III. Posiela na žiadosť kniežaťa Rastislava na Veľkú Moravu, kde prinášajú staroslovienske písmo – hlaholiku a prvé preklady svätých kníh. A však ešte pred požiadavkou k Michalovi III. sa knieža Slovanov Rastislav obrátil s prosbou na sv. Mikuláša ten mu však nemohol poslať učiteľov znalých slovanského jazyka[1]. Prosba Michalovi III od kniežaťa Rastislava „Z milosrdenstva Božieho sme zdraví. A prišli k nám kresťanskí učitelia mnohí z Talianska, Grécka, Nemecka a učia nás rozlične, ale my Slovieni, prostý ľud, nemáme kto by nás naučil pravdu a vysvetlil zmysel. A tak, dobrý vladár, pošli nám takého muža, ktorý by nás upravil ku všetkej spravodlivosti, aby aj iné kraje, keď to uvidia, nás napodobnili. Veď od vás na všetky strany dobrý zákon vychádza.“[2] Cisár Michal III. odpísal kniežaťu Rastislavovi takto: „Boh... zjavil písmená pre jazyk váš, čo odprvu nebývalo, ale iba v prvé roky, aby ste aj vy pripočítali k národom veľkým, ktoré Boha slávia svojim rodným jazykom. A tak sme ti poslali toho, komu ich zjavil, muža vzácneho a pravoverného, učeného veľmi a filozofa. A hľa, prijmi dar väčší a hodnotnejší nad všetko zlato i striebro. Všetkých povzbuď, aby neleňošili, ale nastúpili cestu pravdy... a zanecháš pamiatku svoju budúcim rodom podobne ako veľký cisár Konštantín.[3] Roku 868 prinášajú do Ríma ostatky sv. Klementa a obhajujú pred Hadriánom II. starosloviensku bohoslužbu. Konštantín v Ríme ochorel a vstúpil do kláštora, kde prijal rehoľné meno Cyril. Tu roku 869 zomrel. Metod, vysvätený za arcibiskupa, sa vracia na Veľkú Moravu.[4]



[1] ŠMÁLIK, Š.: Boží ľud na cestách. Bratislava: Lúč, 1997, s. 229.
[2] ŠMÁLIK, Š.: Boží ľud na cestách. Bratislava: Lúč, 1997, s. 229.
[3] ŠMÁLIK, Š.: Boží ľud na cestách. Bratislava: Lúč, 1997, s. 230.
[4] RUSINA, I., ZERVAN, M.: Životy svätých. Bratislava: Pallas, 1994, s. 131. 

5 komentárov:

  1. Áno,súhlasím. V tejto oblasti boli rozšírení Slovania. Je pravdepodobné, že boli Slovania, obdobné aktivity nemali dôvod vykonávať Gréci.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je zaujímavé, že počas obdobia komunizmu boli spomínaný akurát tak že nám doniesli písmo. Treba však i pripomenuť, že sú veľkými obroditeľmi viery na našom území i v celej strednej Európe.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prosím ťa, je možné z tvojho článku niečo prebrať aj obrázok?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to možné avšak treba uviesť citáciu.

      Odstrániť
  4. Patroni Europy, którzy przyjechali z misją do Wielkich Moraw . Miło.

    OdpovedaťOdstrániť